Január 3-án tettem bejelentést az Alkotmányvédelmi Hivatal felé azzal kapcsolatban, hogy gyanús e-maileket kaptam. A meghallgatásról jegyzőkönyv készült (kattins a képre a teljes felbontású megjelenítésért).

AH-bejelentes-sat

10 hét telt el a bejelentés és a március 19-i Bayer cikk között. Felvetődik a kérdés: mi történt tíz hét alatt az AH-nál? Lett belőle “ügy”? Utánajártak az e-mailek feladójának? Azonosították a magát Grigori Alexandrovként bemutató Mr. X-et? Elegendő volt ez az idő ahhoz, hogy nyomára akadjanak a megbízónak?

Biztosan sokakban felvetődik a kérdés: ha az AH bármit megtudott, az eljuthatott kormánypárti politikusokhoz? Hogyan kötődik az AH a politikai vezetéshez?

A belügyi tárca weboldaláról letölthető a minisztérium felépítése. Pirossal megjelöltem azt a hierarchiát, ami számunkra releváns.

BM szervezeti felépítése 170912

Az Alkotmányvédelmi Hivatal önálló belügyi szervként működik, a belügyi tárcán belül a rendészeti államtitkár felelős érte. Azonban Tasnádi László 2016. decemberi lemondása óta ez a poszt betöltetlen. Annak idején több lap is arról cikkezett, Pintér belügyminiszter bizalmasa beletenyerelhetett egy nemzetbiztonsági szempontból releváns ügybe és összeütközésbe kerülhetett a Fidesz kommunikációs gépezetével.

A Belügyminisztérium vezetői közül azok, akik erre minősítéssel rendelkeznek, kérhetnek információkat az AH-tól folyamatban lévő ügyekről, meghatározott tartalmi megkötésekkel. Azonban a minősített információkat – ha nem akarnak bűncselekményt elkövetni – nem adhatják tovább olyan személyeknek, akiknek erre nincs felhatalmazásuk. Legfeljebb utalásokat tehetnek (pl. “Húzd meg magad Zsolti”). De ez is elég lehet arra, hogy az ügyben esetleg érintett politikusok sejtsék, az AH tudhat valamit. Ezért egy későbbi írásban részletesen elemezni fogom a márc. 19-e utáni politikusi reakciókat, ill. azt, hogy azokból mire lehet következtetni.

Vannak ennél is súlyosabb kérdések. Mennyire épülhetett be az orosz titkosszolgálat akár a magyar titkosszolgálatokba, akár a kormánypártok kommunikációs gépezetébe? Ki szövi akár ebben az ügyben, akár úgy általában a jelenlegi magyar belpolitikában a szálakat?
(Videó: Hír TV, 2018. március 28-i adása).

Oszd meg ismerőseiddel