Pszichológiai kutatások szerint az emberek kb. 20%-a manipulálható viszonylag egyszerűen. Az arány folyamatosan növekszik, mert egyre több embernek okoz mentális problémákat, hogy kezelni tudja azt az információ-káoszt, amivel napról napra szembesül. Az elme reakciója erre a káoszra: törekszik az információk leegyszerűsítésére. Az egyszerűsítési folyamat során az elme nem úgy szűri az információkat, hogy mi az igazság és mi nem. Nem fontosabb szempont a valóság, mint az illúzió. A szűrés evolúciós mozgatórugók mentén zajlik, ahol kiemelkedő tényező a túlélési képesség növelése. Egy aktuális példával élve: azt mondják, veszély leselkedik rám (migráció, Soros). A túlélési ösztön azt diktálja, hogy csökkentsem a veszély bekövetkezésének valószínűségét. Akkor mi lesz a kézenfekvő reakció?

Már sokszor elmondtam: a Finkelstein-Birnbaum-féle politikai kampánystratégiák (az urak 2008 óta voltak Fidesz-tanácsadók) erre a pszichológiai megfigyelésre épülnek. Ami a rossz hír: a stratégia sikerét látva előbb-utóbb minden érdekcsoport, ami hatalmat, befolyást akar szerezni, ezt fogja alkalmazni. A módszer egyszerű: találd meg a manipulálható 20-30-egyre több százalékot és azt az üzenetet, amivel a hatásod alá vonod őket. Ehhez egyetlen feltételt kell megteremteni: kommunikációs csatornákat, amelyek segítségével a manipulációra alkalmas információk gyorsan és hatékonyan eljuttathatók a célcsoporthoz. A technológiai fejlődés pedig pont ebbe az irányba halad.

Mivel a viszonylag egyszerűen befolyásolható emberek aránya folyamatosan nő, a manipulációhoz szükséges technológiák egyre jobban terjednek, elkerülhetetlenül száguldunk a permanens pszichológiai hadviselés világa felé.

Van-e kiút? Igen. Amit egyre többen mondunk: egy olyan társadalom, amelynek nincsenek hatalmi struktúrái. Mert akkor nincs miért versengeni. A jelenlegi politikai rendszer alapjai egy olyan korszakban jöttek létre, ahol nem voltak a mostanihoz hasonló komplex, globális kihívások. Azt gondolom, az idő és a változások elavulttá tették. Nem képes válaszokat adni a világ problémáira.

Ne várjátok el a hatalomtól, vagy azoktól a csoportoktól, amelyek hatalomra törekednek (pl. pártok), hogy megoldást találjanak erre a helyzetre. Ez ellentmondana a saját működési céljuknak és logikájuknak.

Tehát: vagy mi – akik nem hatalomra és milliárdokra vágyunk, csak békés életre -, kitaláljuk és létrehozzuk a hatalommánia-mentes közösségek hálózatát, és ezzel adunk egy esélyt magunknak. Vagy néhány évtized, és az egész megy a lecsóba. És nem fogsz tudni hová menekülni…

Oszd meg ismerőseiddel